StoryEditorWiadomości rolnicze

Trudna ekologia w ziemniakach

11.10.2021., 14:10h
Ryszard Kowieski kilkanaście lat temu postawił na ekologiczną produkcję w gospodarstwie, przy czym skupił się głównie na produkcji ziemniaków. Rolnik uważa, że społeczeństwo kładzie za mały naciska na zdrowe odżywianie, a dodatkowo rząd nie wykorzystuje potencjału małych gospodarstw do poprawy jakości produktów żywnościowych w naszym kraju.
mazowieckie

Ryszard Kowieski prowadzi uprawę na glebach klasy III b, IVa i IVb. W tym sezonie w jego gospodarstwie uprawiane są 3 odmiany ziemniaków: Ignacy, Catania i Ricarda, które wysadzone zostały przed 25 kwietnia w rozstawie rzędów wynoszącej 67,5 cm. Średnio na 1 ha plantator zużywa 2,5 t sadzeniaków, a plony bulw wynoszą średnio około 10 t z ha.

– Od 2005 roku prowadzę certyfikowaną produkcję roślinną. Oczywiście korzystam z dopłat do produkcji ekologicznej, ale nie są one decydującym czynnikiem skłaniającym mnie do produkcji zdrowej żywności. Nie jestem zwolennikiem stosowania oprysków chemicznych w uprawach, a ponadto zależy mi, żeby wyprodukowana w moim gospodarstwie żywność była jak najwyższej jakości – mówi Ryszard Kowieski.

Chwasty redukują plon

Ryszard Kowieski podkreśla, że w ekologicznej uprawie ziemniaków ma cztery zasadnicze ograniczenia. Są one związane z nawożeniem, ochroną przed chwastami, ochroną przed stonką i chorobami grzybowymi. Za największy problem w swoim gospodarstwie gospodarz uważa zwalczanie chwastów.

– Nie ma preparatów dopuszczonych do zwalczania chwastów w uprawie ekologicznej ziemnia...

Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 05:47