StoryEditorWiadomości rolnicze

Masz takie orzechy? Poznaj przyczynę

18.10.2021., 19:10h

Latem widać, jak orzechy włoskie niby szybko i zdrowo się rozwijają i nie wiadomo dlaczego wiele z nich pozostaje na drzewie w czarnej gnijącej okrywie bądź przedwcześ­nie opada.

Może to być skutek porażenia antraknozą orzecha włoskiego, zwaną również brunatną plamistością orzecha włoskiego bądź bakteryjną zgorzelą orzecha włoskiego. Antraknoza jest bardzo groźną chorobą orzecha, prowadzącą do znacznego spadku plonu. Szczególnie nasila się w mokrych latach. Chorobę wywołuje grzyb z rodziny workowców, blisko spokrewniony z grzybem powodującym zasychanie liści czereśni. Objawy antraknozy na orzechu występują na liściach, młodych pędach i owocach. Pierwsze objawy dają się zauważyć na liściach w postaci okrąg­łych, kilkunastomilimetrowych żółtawych plam, które szybko brunatnieją. Mogą być także kanciaste i umiejscowione między nerwami liści. Pierwsze plamy najczęściej pojawiają się na czubkach liści, z czasem się powiększają i zlewają w duże skupienia brunatnej barwy. Plamy występujące na owocach są brunatnoczarne, różnej wielkości, przeważnie zagłębione i o nieregularnych kształtach. Rozlewają się na cały owoc. Porażenie jest tym szkodliwsze, im wcześniej wystąpi. Owoce g...

Pozostało 65% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. grudzień 2024 20:25