StoryEditorWiadomości rolnicze

Żydowskie ciasteczka korzenne

18.10.2021., 19:10h

Składniki: 100 g rodzynek, 4 łyżki brandy, 240 g mąki pszennej, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta mielonego ziela angielskiego, szczypta soli, 2 łyżki cukru brązowego, 1 i 1/2 tabliczki czekolady deserowej, 1/2 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego, 3/4 szklanki mleka, 1 jajko, otarta skórka z cytryny.

Wykonanie: Rodzynki namoczyć przez 15 minut, a następnie je odsączyć. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać masło, mleko i jajka, dodać rodzynki, mąkę, kakao, przyprawy, sól, skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 20 minut. Formować kuleczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, ponieważ wyrosną. Lekko je spłaszczyć. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. grudzień 2024 21:28