StoryEditorWiadomości rolnicze

Chwościka pilnowaliśmydo samego końca

26.10.2021., 21:10h
Uprawa buraków cukrowych zawsze kojarzona była z żyznymi, urodzajnymi glebami klas bonitacyjnych od I do IV a, obecnie wielu plantatorów udowadnia, że na słabszych glebach burak także doskonale sobie radzi i daje zadowalający plon.
mazowieckie

Wojciech Kanownik jest tego najlepszym potwierdzeniem, bo średnio w wieloleciu zbiera powyżej 60 t/ha korzeni buraków cukrowych, a były też lata, że zbierał ponad 70 t/ha. Są to bardzo dobre, zadowalające plony, bo rolnik zdaje sobie sprawę z tego, że gleby klasy IVb, V, a miejscami nawet VI, na których buraki są uprawiane nie są glebami do bicia rekordów.

Największe kłopoty
były rok temu

– Muszę przyznać, że w tym roku pod koniec września moja plantacja wygląda pięknie porównując z ubiegłym rokiem, kiedy presja chwościka była tak ogromna i u mnie, i u innych plantatorów, że najstarsi inspektorzy z cukrowni mówili, że nie pamiętają takiego roku, żeby w takim stopniu liście były opanowane przez chwościka – wyjaśnia rozmówca.

Przyczyną takiego stanu było w znacznym stopniu to, że plantatorzy spóźniali się z pierwszym zabiegiem na chwościka. W tym roku już każdy plantator był przeczulony i jak tylko zobaczył plamkę na liściu to od razu jechał z zabiegiem. I jest dużo lepiej, poza tym pomogła pogoda. Chwościkowi sprzyja częsta uprawa buraka na tym samym polu, a także im więcej jest buraka w okolicy, tym większa presja....

Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. grudzień 2024 21:47