StoryEditorWiadomości rolnicze

Karkówka faszerowana pieczarkami

02.11.2021., 10:11h

Składniki: 4 plastry karkówki, 4 plastry żółtego sera, 200 g pieczarek, 4 ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, olej, sól, pieprz, papryka słodka, 2 łyżki sosu sojowego, 4 ząbki czosnku.

Wykonanie: Karkówkę rozbić tłuczkiem – plastry powinny być dość duże. Każdy plaster natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i olejem. Pozostawić w lodówce około 3 godzin, a najlepiej na noc. Pieczarki pokroić w półplasterki i poddusić, doprawić. Ogórki kroić na plasterki, a paprykę w słupki. Wyjąć mięso, rozłożyć i na połówce ułożyć pieczarki, plasterki ogórka, paski papryki i plaster sera, złożyć na pół. Brzegi można ubić tłuczkiem, żeby mięso się trzymało. Włożyć do naczynia żaroodpornego, jeden obok drugiego, i piec około 50 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut. Podawać z ulubioną surówką.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. grudzień 2024 13:25