StoryEditorWiadomości rolnicze

Pampuszki z sosem andaluzyjskim

16.11.2021., 12:11h

Składniki: 10 ziemniaków średniej wielkości, 1 jajo, 1 szklanka mąki, 3 łyżki masła lub oleju, sól; składniki na sos andaluzyjski: ¾ szklanki majonezu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 czerwona papryka, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz.

Wykonanie: Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach i ostudzić. Po obraniu przepuścić przez maszynkę lub praskę. Dodać mąkę, jajo, sól. Wymieszać i rozwałkować. Pokroić na romby i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać majonez, koncentrat, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać. Usmażone pampuszki podawać z sosem.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. grudzień 2024 13:33