StoryEditorWiadomości rolnicze

Dzieci, dorośli! Do piernika!

24.11.2021., 15:11h
Serca, domki, ludziki. Setki form pieczonych i przyozdabianych co roku już z początkiem grudnia. Pierniki. Niewiele jest równie „polskich” produktów co miodowo-przyprawowe ciasteczka. My właśnie ogłaszamy konkurs pod hasłem „Do piernika!”. Chcemy, abyście w pojedynkę, rodzinnie czy w dowolnym składzie ruszyli do dekorowania i pochwalili się zdjęciami swoich piernikowych dzieł. Przygotowaliśmy dla Was niezwykle atrakcyjne nagrody.

wielkopolskie

Gdańska wódeczka,

Krakowska dzieweczka,

Warszawski trzewiczek,

Toruński pierniczek!

Tak napisał, jak czytamy na stronach Żywego Muzeum Piernika w Toruniu, XVII-wieczny poeta elbląski Fryderyk Hoffmann, sławiąc strofami najlepsze, co w Polsce można znaleźć. O pierniku pisali też inni, niekoniecznie mistrzowie pióra. „[...] Widziałem wieżę pochyłą, ratusz sławny, tak zewnątrz, jako i wewnątrz, którego największą osobliwością jest to, iż ma tyle okien, ile dni w roku, tyle sal, ile miesięcy [...]. To wszystko jednak nie przechodzi pierników, oj pierników, z których jeden posłałem do Warszawy...” pisał w 1825 roku z wizyty w Toruniu Fryderyk Chopin do przyjaciela Jana Matuszyńskiego. Ale piernik ma dużo dłuższą historię. I to nie tylko polską.

Piernik – światowiec

Pierwsze ślady związane z ciastem piernikowym i formami piernikowymi archeolodzy znaleźli już w starożytnych: Egipcie i Grecji. Uważa się, że najstarszy przepis na piernik pochodzi z Grecji z 2400 roku przed Chrystusem. Piernika używano do różnych religijnych ceremonii. W Europie piernik mógł pojawić się w X–XI wieku, przywieziony z wypraw na Bliski Wschó...

Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. grudzień 2024 13:35