StoryEditorWiadomości rolnicze

Pstrąg pieczony z warzywami

29.11.2021., 21:11h

Składniki: 2 pstrągi, 1 batat, kilka różyczek kalafiora, kilka różyczek brokułu, sól, pieprz, papryka, oregano, zioła prowansalskie, 2 łyżki masła, olej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku.

Wykonanie: Batat pokroić w paski, kalafior i brokuł podzielić na mniejsze części. Warzywa posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, polać oliwą, wymieszać i odstawić. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim ryby. Do środka ryby włożyć wiórki masła oraz pokrojone plastry cebuli. Ryby z wierzchu natrzeć olejem i oprószyć solą, pieprzem, papryką, oregano. Ryby ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obok wyłożyć warzywa. Zapiekać 30–40 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 16:54