warmińsko-mazurskie
W ubiegłym roku w CN Nidzica wykopała ziemniaki z powierzchni 600 ha, więc magazyny szybko się zapełniały, pomimo tego, że rok 2020 nie do końca sprzyjał tej uprawie. Po zakładzie, magazynach i przechowalni oprowadził mnie Radosław Słotwiński, dyrektor ds. produkcji i magazynowania.Przechowywanie zaczyna się na polu
– Jest luty, ale trzeba zacząć od początku, bo przy przechowywaniu ziemniaków bardzo ważne jest wczesne stadium przechowywania. Ziemniak od razu po wykopaniu potrzebuje takiego mega przewietrzenia i schładzania. Te pierwsze dni wpływają na to co w tej chwili mamy w przechowalni. Możemy ugrać parę dni lub parę tygodni – wyjaśnia Słotwiński.W przechowalni ziemniaki magazynowane są najczęściej maksymalnie po 5 skrzyniopalet w górę, żeby nie marnować miejsca na magazynie. W skrzynioplalecie jest średnio ok. 600 kg materiału plus waga skrzyni. Skrzyniopalety stawiane są na rozrysowanych na podłodze magazynu szlakach z numerami.
– Jak są wykopki, przyjmujemy kolejne ziemniaki, sortujemy je wstępnie i stawiamy w magazynie. Wszystko jest rozpisywane, żeby była identyfikowalność ziemniaka od samego początku....