StoryEditorWiadomości rolnicze

Frytki z batatów

25.02.2021., 15:02h
Składniki: 2 bataty, sól, pieprz, słodka papryka, oliwa z oliwek; na pastę: 2 miękkie awokado, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z limonki, pęczek świeżej kolendry.
Wykonanie: Bataty obrać i pokroić w słupki. Posypać przyprawami, polać oliwą z oliwek i wymieszać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać 20–25 minut w temperaturze 190°C (należy nakłuć i sprawdzić, czy są miękkie). W tym czasie przygotować pastę: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać sok z limonki, posiekaną kolendrę, oliwę z oliwek, obrane awokado. Wszystko rozetrzeć widelcem. Upieczone bataty podawać z pastą.
Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. październik 2024 07:54