StoryEditorWiadomości rolnicze

Pozyskanie dużych ilości białka z pola trzeba zaplanować

22.02.2022., 09:02h
Powiat bartoszycki kojarzony jest z dobrymi glebami wysokich klas bonitacyjnych. I rzeczywiście, około 70 proc. stanowią gleby brunatne III i IV klasy.
warmińsko-mazurskie

Jednak w gospodarstwie w Szwarunach nie jest tak idealnie, bo gleby są bardzo różne, przeważają mozaikowate, miejscami ciężkie i podmokłe, część gleb to piaski, lekkie i suche stanowiska, miejscami występuje torf.

Trawy dopasowane
do właściwości gleb

Oczywiście mogłoby być lepiej, ale właściciele gospodarstwa nie narzekają, bo gospodarstwo specjalizuje się w produkcji mleka, więc i lżejsze gleby udaje się tak zagospodarować, żeby uzyskać z nich wysokie i wartościowe plony. Struktura zasiewów podporządkowana jest produkcji mleka, w zasadzie wszystko kręci się wokół stada bydła. Gospodarstwo państwa Kaźmieruków jest gospodarstwem rodzinnym, w którego funkcjonowanie i rozwój zaangażowana jest cała rodzina.

Krzysztof Kaźmieruk wspomina, że jeszcze kilkanaście lat temu zupełnie inaczej planowali zasiewy i praca w gospodarstwie wyglądała również inaczej.

– Kiedyś jak sprawdziła nam się jakaś mieszanka traw to sialiśmy ją przez kilka lat, nic nie zmieniając, bo skoro dobrze plonuje to nie ma co kombinować. W 2014 roku po raz pierwszy posialiśmy inne niż zwykle mieszanki traw i okazało się, że nawet na naszych ...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. wrzesień 2024 23:44