StoryEditorWiadomości rolnicze

Róże karnawałowe

22.02.2022., 09:02h

Składniki: 500 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka, 1 łyżka wódki, 3 łyżki śmietany, olej do smażenia, czerwona konfitura (np. z żurawiny, wiśni), cukier puder do posypania.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować i wycinać koła – po trzy na jedną różę, o różnych średnicach (większą szklanką, mniejszą szklanką, kieliszkiem). Na każdym kole zrobić delikatne nacięcia. Składać róże od największego koła do najmniejszego i docisnąć pośrodku palcem, aby koła się zlepiły. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posypać cukrem pudrem, a w środek włożyć ulubioną konfiturę.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. wrzesień 2024 00:11