warmińsko-mazurskie
– Gęsi odchowujemy w oparciu o umowy kontraktacyjne, w których zapewniona jest dostawa piskląt oraz odbiór odchowanych i utuczonych gęsi. Gwarancja dostawy piskląt zapewnia, że są wolne od salmonellozy i innych chorób zakaźnych. Cena pisklęcia powinna być taka sama jak cena 1 kg żywca, czyli około 8 zł. Tak było w 2020 roku. Rok 2021 okazał się dla nas lepszy, gdyż otrzymaliśmy 10 zł za kilogram żywca. Niestety, koszty produkcji nieuchronnie rosną – rozpoczyna rozmowę Andrzej Jurkiewicz.
Odchów gęsi trwa 15–16 tygodni. W tym czasie uzyskują 6–7 kg masy ciała. Wydajność rzeźna wynosi 67–68%, czyli tuszka waży około 5,5 kg. Gęsi to produkcja sezonowa – wstawienia gąsiąt rozpoczynają się w marcu, a pierwszy ubój następuje w czerwcu.
– W każdym roku mamy trzy cykle po 5 tys. sztuk każdy. Cykl podzielony jest na dwa okresy. Początkowy odbywa się w wychowalni, drugi w budynku inwentarskim połączonym z wiatą na świeżym powietrzu – opowiada hodowca.
Utrzymanie gęsi
Najlepszą ściółką dla gęsi są słoma żytnia i pszenna. Najważniejsze, aby była sucha, wolna od zagrzybienia i pleśni. Po przywiezien...