StoryEditorWiadomości rolnicze

Włoskie faworki – cenci

22.02.2022., 09:02h

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cuk­ru pudru, skórka starta z jednej pomarańczy, 2 jajka, 100 g masła, 2 łyżki wódki, olej do smażenia, cukier puder do posypania.

Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać sól, jajka, proszek do pieczenia, cukier puder, skórkę z pomarańczy, jajka i wódkę. Zagnieść ciasto, rozwałkować, składać wielokrotnie i ponownie wałkować. Wyciąć radełkiem prostokąty, każdy naciąć w środku. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. wrzesień 2024 23:59