StoryEditorWiadomości rolnicze

Kacze udka w pomarańczach

14.03.2022., 10:03h

Składniki: 4 udka z kaczki, sól, pieprz, papryka, chilli, 1 cebula, 2 pomarańcze, oliwa, 3 łyżki masła, 1 łyżka miodu, rozmaryn, żurawina.

Wykonanie: Mięso natrzeć olejem i przyprawami. Masło rozpuścić z miodem, dodać rozmaryn, sok z połowy pomarańczy. W brytfannie ułożyć cebulę pokrojoną w plasterki, mięso. Polać przygotowanym sosem. Brytfankę przykryć i piec około godziny w temperaturze 180°C. Wyjąć, ułożyć połówki pomarańczy, polać powstałym sosem mięso i zapiekać kolejne 30 minut, pilnując, by się nie przypiekły (już bez przykrycia). Podawać ze świeżym rozmarynem i żurawiną.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. wrzesień 2024 00:12