StoryEditorWiadomości rolnicze

Pasztet z gęsiej wątróbki

14.03.2022., 10:03h

Składniki: 400 g wątróbek gęsich, 1 jabłko, 2 jajka, 6 ząbków czosnku, 2 cebule, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 200 g tłuszczu (smalcu z gęsi lub masła).

Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 160°C. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać jabłko pokrojone w kostkę i dusić do miękkości. Wątróbkę, jajka, sól, czosnek, posiekaną cebulę z jabłkiem, sól, pieprz przełożyć do blendera. Dodać roztopiony tłuszcz i utrzeć. Przelać do naczyń do zapiekania. Piec 40–45 minut, aż pasta stężeje. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na 4 godziny. Pasztet najlepiej smakuje z grzankami.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. wrzesień 2024 00:37