StoryEditorWiadomości rolnicze

Pieczona perliczka

14.03.2022., 10:03h

Składniki: 1 perliczka, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, 1 pomarańcza, 1 łyżka startego imbiru, 3 łyżki masła, olej, 2 łyżki miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, kilka gwiazdek anyżu.

Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Perliczkę umyć, natrzeć przyprawami i olejem i obwiązać mięso, żeby się nie rozchodziło podczas pieczenia. Do środka perliczki włożyć obrane ząbki czosnku pokrojone na połówki i gwiazdki anyżu. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy i wlać na dno naczynia do pieczenia. Perliczkę można umieścić w rękawie do pieczenia. Piec wraz z sokiem pomarańczowym przez godzinę. Miód podgrzać, dodać masło i sos sojowy, imbir i wymieszać, aż składniki się połączą i roztopią. Wyjąć perliczkę, polać dokładnie sosem miodowym i piec kolejne 30 minut (bez przykrycia), co jakiś czas polewając mięso powstałym sosem. Podawać z kopytkami i brokułami.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. wrzesień 2024 00:21