StoryEditorWiadomości rolnicze

Startujemy z pomidorem i papryką

14.03.2022., 10:03h
Każdy z nas z przyjemnością sięgnie za jakiś czas po pomidora, paprykę czy bakłażana albo miechunkę z własnego ogródka. Jednak nim doczekamy się plonów, długa droga przed nami. Musimy zacząć od rozsady, ponieważ to rośliny ciepłolubne i mają specjalne wymagania już od początku uprawy.

Nie znaczy to, że jeśli nie mamy szklarni czy inspektu, nie możemy wyprodukować rozsady. Dysponując odpowiednimi warunkami, czyli mając parapet okienny z południowo-wschodnią lub południowo-zachodnią wystawą, możemy rozsadę wyhodować sami.

Wysokie, a może samokończące?

Pomidory należą do najbardziej cenionych przez nas warzyw psiankowatych i mało kto rezygnuje z ich uprawy. Produkcja rozsady trwa 6 do 8 tygodni. Odmiany pomidorów pod względem pokroju dzielimy na odmiany wysokie i niskie, tzw. samokończące lub karłowe. Pierwsze mają nieograniczony wzrost oraz wypuszczają wiele pędów bocznych i muszą być prowadzone przy palikach. Odmiany nis­kie nie wymagają podpór i nie wypuszczają zbyt dużej liczby pędów bocznych.

Nasiona wybranych odmian pomidorów wysiewamy w marcu do kuwet, doniczek, wielodoniczek lub płaskich skrzynek. Dobrym podłożem jest piaszczysta gleba kompostowa, którą wypełniamy naczynia do takiej wysokości, by do brzegów pozostało 1,5 cm. W skrzyneczkach nasiona wysiewamy w rozstawie 2 × 2 cm i lekko przysypujemy ziemią. Po wysiewie powierzchnię ostrożnie zraszamy, przykrywamy szybą i ustawiamy na parapecie w ciepłym pokoju o t...

Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. wrzesień 2024 23:37