StoryEditorWiadomości rolnicze

Mazurek cytrynowy

06.04.2022., 14:04h

Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, kostka masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka śmietany.

Składniki na krem: 3 cytryny, 3 jajka, 70 g cukru pudru, 70 g masła.

Do dekoracji: płatki migdałowe, kilka plasterków cytryny.

Wykonanie: Z podanych składników wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować i wykleić nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia oraz uformować brzegi. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 190°C. Masę przygotować na parze. W garnku z gotującą się wodą umieścić żaroodporną miskę. Do miski włożyć masło, cukier i mieszać, aż się rozpuszczą. Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce, na małych oczkach, a z cytryn wycisnąć sok. Sok i skórkę oraz jajka przełożyć do masła z cukrem i mieszać masę na parze tak długo, aż składniki się połączą, a masa zgęstnieje (nie doprowadzać do wrzenia, ponieważ jajka się zetną) – około 20 minut. Masę odstawić na 40 minut do ostudzenia, a następnie wylać ją na podpieczone ciasto. Ułożyć plasterki cytryn oraz ozdobić według uznania płatkami migdałowymi.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. wrzesień 2024 00:20