StoryEditorWiadomości rolnicze

Sernik kajmakowy

06.04.2022., 14:04h

Składniki na spód: 200 g herbatników, 70 g masła.

Składniki na masę serową: 70 g masła, 800 g twarogu mielonego, 80 g cukru pudru, 4 jajka, 3 łyżeczki cukru wanilinowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego, 20 g mąki pszennej, 300 g masy kajmakowej (gotowej lub z gotowanego mleka skondensowanego).

Składniki na polewę: 200 g masy kajmakowej, 2 łyżki mleka.

Wykonanie: Herbatniki rozkruszyć albo zemleć. Masło rozpuścić, dodać herbatniki i wymieszać. Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć zmielonymi herbatnikami i wyrównać. Schładzać w lodówce przez 20 minut. Piekarnik nagrzać do 170°C. Ubić jajka z cukrem pudrem, dodać pozostałe składniki na masę. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód i piec około 70 minut w temperaturze 170°C. Odstawić do całkowitego ostudzenia w chłodne miejsce. Przygotować polewę. Masę kajmakową podgrzać z mlekiem i polać sernik. Wierzch można posypać delikatnie kakao lub cynamonem.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. wrzesień 2024 00:27