StoryEditorWiadomości rolnicze

Wielkanocne babeczki czekoladowe

06.04.2022., 14:04h

Składniki: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki cukru wanilinowego, 1 szklanka mąki pszennej, kostka masła, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 czekolada starta na tarce na grubych oczkach, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na lukier: 2 łyżki soku z cytryny, 1 szklanka cukru pudru, kolorowe posypki.

Wykonanie: Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Masło rozpuścić i ostudzić, a czekoladę zetrzeć na tarce. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać masło, startą czekoladę oraz mieszankę mąki. Wymieszać na jednolitą masę i wyłożyć do foremek, do około 3/4 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić i wyjąć z foremek. Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wymieszać. Polać babeczki i posypać kolorowymi posypkami.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. wrzesień 2024 00:30