StoryEditorWiadomości rolnicze

Kard i karczoch, czyli serca i ogonki

05.05.2022., 17:05h
Oba warzywa są bardzo rzadko spotykane na naszych grządkach. Stanowią cenne rośliny użytkowe, ale nie tylko jako warzywo, lecz także ozdoba.

Dla soczystych ogonków

Kard, zwany również karczochem hiszpańskim, jest łudząco podobny do karczocha, ale częścią jadalną tego warzywa są bielone, mięsiste ogonki liściowe. Obie rośliny mają również takie same wymagania klimatyczno-glebowe. Do uprawy nadają się gleby o dużej zawartości próchnicy, głęboko uprawione, wilgotne i żyzne, o pH na poziomie 6,0–7,2. Kard najlepiej uprawiać w pierwszym roku po oborniku. Uprawiamy go z siewu wprost do gruntu lub z rozsady. Obecnie na produkcję rozsady jest już za późno, lecz wysiew do gruntu można realizować do połowy maja. Jednak im wcześniej, tym lepiej. Ważne, by w razie przymrozków mieć pod ręką agrowłókninę do ewentualnego nakrycia siewek. Należy wykopać dołki w rozstawie około 1 m × 1 m o średnicy i głębokości 25–30 cm, następnie wypełnić je 20-centymetrową warstwą obornika i przykryć warstwą ziemi kompostowej. Do każdego z dołków należy włożyć po trzy nasiona na głębokość 6 cm, a po zasypaniu ziemią podlać. Gdy siewki osiągną fazę pięciu liści właściwych, usuwa się najsłabsze, pozostawiając najsilniejszą. Jeżeli w centrum ogrodniczym bądź u producenta rozsad trafimy na sadzonki karda, sadzi się je w podanej wyżej rozstawie i w ta...

Pozostało 77% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 20:59