StoryEditorWiadomości rolnicze

Słodko-kwaśny chutney z rabarbarem i mango

23.05.2022., 16:05h

Składniki: około 10 łodyg rabarbaru, 2 mango, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 1 szklanka octu jabłkowego, 6 łyżek cukru brązowego, 1 papryczka chili, 1 czerwona cebula, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry, 2 łyżki oleju lub innego tłuszczu do smażenia.

Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić. Mango obrać i pokroić w kostkę. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać ocet, dodać cukier i zagotować aż do rozpuszczenia cukru. Dodać pokrojony rabarbar i mango. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek, cebulę, pokrojoną papryczkę chili oraz przyprawy. Wszystko razem gotować około 40 minut na wolnym ogniu, by zredukować płyn. Utrzeć blenderem, doprawić, ewentualnie dosłodzić. Przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. listopad 2024 21:47