StoryEditorWiadomości rolnicze

Sałatka z pieczonym kurczakiem

15.02.2022., 12:02h

Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka, curry, papryka, sól, pieprz, miks sałat, oliwa z oliwek, parmezan lub grana padano, 1 bułka, kiełki słonecznika, zioła prowansalskie.

Składniki na sos: 4 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka musztardy francuskiej, 2 łyżeczki soku z cytryny.

Wykonanie: Składniki sosu wymieszać na jednolitą masę. Mięso posypać przyprawami i natrzeć oliwą. Piec w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym 35–40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć i odstawić, aby mięso odpoczęło, następnie pokroić w plastry. Bułkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor, posypać ziołami prowansalskimi. Sałatę ułożyć na dnie miski, rozlać sos, ułożyć pokrojone mięso, podsmażoną bułkę, plastry sera oraz kiełki słonecznika.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. wrzesień 2024 23:38