StoryEditorWiadomości rolnicze

Alkalizujesz i… tylko zyskujesz

24.07.2020., 11:07h
Odpowiednio wysokie pH kiszonki z ziarna zbóż, zdrowszy, bo mniej zakwaszony TMR, większa zawartość białka w paszy, lepsza strawność skrobi, wzrost wydajności nawet o 1,5–3 litry mleka dziennie od krowy, poprawa zawartości tłuszczu i białka w mleku – czy takie profity z żywieniowego punktu widzenia możliwe są do osiągnięcia? Okazuje się, że jak najbardziej, a przynieść je może alkalizacja ziarna lub śruty.
 

Rosnąca wydajność mlecznych stad sprawia, że hodowcy skarmiają coraz większe ilości energetycznych pasz treściwych. Zbyt duże ilości skrobi w dawce pokarmowej mogą powodować obniżenie pH treści żwacza poniżej 6.0. Nadmierny i przedłużający się wzrost kwasowości, połączony z nieodpowiednim buforowaniem treści żwacza, prowadzi do kwasicy – najczęstszej choroby metabolicznej wysokowydajnych stad.

Jednym ze sposobów zapobiegających tym problemom, a jednocześnie przynoszącym dodatkowe, jakże wymierne dla hodowcy korzyści, jest alkalizacja ziarna zbóż, wykonywana na etapie przygotowania i konserwacji paszy. Proces ten – od lat powszechnie stosowany w Europie – coraz bardziej doceniany jest również w naszym kraju, a jedną z firm, która taką usługę wykonuje, jest Agripak ze Starego Drzewicza, która tylko w ubiegłym roku na terenie Czech wykonała usługi alkalizacji 2500 ton ziarna z użyciem preparatu XL Grain.

O opinię i doświadczenia związane z alkalizacją pasz zapytaliśmy inż. Miroslava Sikorę – doradcę żywieniowego z Czech, który pod żywieniową opieką ma około 10 tys. krów mlecznych, utrzymywanych na fermach liczących od 300 do 80...

Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. wrzesień 2024 23:25