StoryEditorWiadomości rolnicze

Amerykańskie naleśniczki

01.09.2021., 09:09h

Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 100 g stopionego masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, szczypta soli, 4 łyżki cukru, olej do smażenia; do podania: miód, świeże owoce sezonowe.

Wykonanie: Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić, dodać mleko, masło. Wymieszać. Dodać sól, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Rozgrzać tłuszcz i nakładać łyżką małe porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron i wyjmować na ręcznik papierowy. Przełożyć na talerze, polać miodem i posypać świeżymi owocami.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. listopad 2024 15:40