StoryEditorWiadomości rolnicze

Antybiotyki bez kontroli? To niemożliwe(2)

28.05.2020., 16:05h
W ostatnim numerze naszego tygodnika zaprezentowaliśmy wyjaśnienia Głównego Inspektoratu Weterynarii, na często pojawiające się w mediach „sensacyjne” informacje o powszechnym i niekontrolowanym stosowaniu antybiotyków przy produkcji żywności. Równie dużo emocji wzbudza także temat rzekomego, nadmiernego ich stosowania w hodowli. Czy tak w istocie jest?

W obecnym stanie prawnym producenci mleka i mięsa mogą stosować produkty lecznicze weterynaryjne u zwierząt tylko i wyłącznie wtedy, gdy leki są zalecone przez lekarza weterynarii i stosowane ściśle według jego wskazań. Tylko lekarz weterynarii po zbadaniu zwierząt i postawieniu diagnozy może zlecić właścicielowi zwierząt podawanie produktów leczniczych weterynaryjnych, w tym antybiotyków, według schematu dawkowania określonego przez podmiot odpowiedzialny, czyli producenta leku. Każdy produkt leczniczy weterynaryjny przeznaczony dla zwierząt, których tkanki lub pozyskiwane od nich produkty są przeznaczone do spożycia przez ludzi posiada kategorię dostępności „wydawany z przepisu lekarza - Rp’’. Dlatego też o fakcie podawania produktów leczniczych weterynaryjnych „wydawanych z przepisu lekarza - Rp.” zwierzętom gospodarskim decyduje tylko i wyłącznie lekarz weterynarii.

Lekarz weterynarii, leczący chore stado, każdorazowo zobowiązany jest do pozostawienia w gospodarstwie dokumentacji leczenia zwierząt. Hodowca potwierdza własnoręcznym podpisem przyjęcie do wiadomości zasad stosowania produktu leczniczego weterynaryjnego oraz...

Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 20:43