Spośród wielu elementów, na które musimy zwrócić uwagę, aby zagwarantować zwierzętom dobrostan, szczególne znaczenie ma zapewnienie właściwej temperatury poszczególnym grupom technologicznym. Każde odchylenie w strefie komfortu termicznego powoduje pogorszenie parametrów produkcyjnych. W okresie letnich upałów często obserwuje się problem z utrzymaniem optymalnej temperatury w chlewni, co przekłada się na zmniejszone spożycie paszy przy jednoczesnym zwiększonym pobraniu wody.
Skutki stresu cieplnego to nie tylko te widoczne gołym okiem dla rolnika, jak gorsze pobranie mieszanki, ale także te niezauważalne na pierwszy rzut oka, jak chociażby uszkodzenie jelit. Powoduje ono mniej efektywne wchłanianie składników odżywczych do krwiobiegu, przez co wpływa negatywnie na przyrosty tuczników czy laktację u macior oraz zmniejsza skuteczność inseminacji i pogarsza przebieg ciąży.
W organizmie krew zasila ważne organy, takie jak serce czy płuca, a także skórę. Odbywa się to w takiej kolejności, aby zmaksymalizować straty ciepła. Wystąpienie stresu cieplnego powoduje niedokrwienie, czego konsekwencją jest niedobór tlenu w komórkach nabłonka. Niedokrwi...