StoryEditorWiadomości rolnicze

Bakterie, które wiążą azot w roślinach

01.03.2022., 16:03h
Uprawa soi może być w tym roku szczególnie atrakcyjna ze względu na wysokie ceny nawozów azotowych. Roślina ta ma stosunkowo niewielkie potrzeby pokarmowe. Dodatkowo, nie trzeba jej dostarczać azotu, ponieważ produkują go bakterie, którymi zaszczepiany jest materiał siewny.

Bakterie symbiotyczne wiążą azot z powietrza. Firma PUH „Chemirol”, przy współpracy z Corteva Agriscience wprowadza na polski rynek najnowszą technologię biostymulacji roślin. Specjalnie wyodrębnione bakterie wprowadzane do rośliny przez liście dostarczają im azot prosto z powietrza. Rozwiązanie to nie ogranicza się tylko do roślin bobowatych, ale można stosować je w zbożach, rzepaku, kukurydzy, ziemniaku, buraku cukrowym, a także w uprawach warzywnych i sadowniczych.

Trzy grupy bakterii

Występuje kilka grup bakterii, które wiążą azot w procesie nitrogenazy. Jedną z nich są bakterie symbiotyczne dobrze znane ze współpracy z roślinami bobowatymi. Do bakterii symbiotycznych zaliczamy Rhizobium, Bradyrhizobium, Azorhizobium, Sinorhizobium, Frankia. Wraz z roślinami tworzą struktury umożliwiające absorpcję azotu atmosferycznego. Występuje wspólne działanie brodawek korzeniowych i bakterii wiążących azot. Soja nie ma wygórowanych potrzeb pokarmowych. Nie jest też dokarmiana wysokimi dawkami azotu. Kiedy w glebie znajdują się już większe ilości azotu, bakterie nie wykazują tendencji do produkcji dużych ilości tego składnika.

Ko...

Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. listopad 2024 08:30