Bakterie symbiotyczne wiążą azot z powietrza. Firma PUH „Chemirol”, przy współpracy z Corteva Agriscience wprowadza na polski rynek najnowszą technologię biostymulacji roślin. Specjalnie wyodrębnione bakterie wprowadzane do rośliny przez liście dostarczają im azot prosto z powietrza. Rozwiązanie to nie ogranicza się tylko do roślin bobowatych, ale można stosować je w zbożach, rzepaku, kukurydzy, ziemniaku, buraku cukrowym, a także w uprawach warzywnych i sadowniczych.
Trzy grupy bakterii
Występuje kilka grup bakterii, które wiążą azot w procesie nitrogenazy. Jedną z nich są bakterie symbiotyczne dobrze znane ze współpracy z roślinami bobowatymi. Do bakterii symbiotycznych zaliczamy Rhizobium, Bradyrhizobium, Azorhizobium, Sinorhizobium, Frankia. Wraz z roślinami tworzą struktury umożliwiające absorpcję azotu atmosferycznego. Występuje wspólne działanie brodawek korzeniowych i bakterii wiążących azot. Soja nie ma wygórowanych potrzeb pokarmowych. Nie jest też dokarmiana wysokimi dawkami azotu. Kiedy w glebie znajdują się już większe ilości azotu, bakterie nie wykazują tendencji do produkcji dużych ilości tego składnika.
Ko...