Agrofagowi, którego sprawcą są bakterie z rodzaju Streptomyces, sprzyjają słabe, piaszczyste gleby i przede wszystkim suche i ciepłe stanowiska. Przy niedoborze opadów ma się dobrze również na mocniejszych glebach. Rozwojowi parcha zwykłego sprzyjają gleby alkaliczne, zwłaszcza świeżo zwapnowane, jednak bakteria infekuje w dość szerokim zakresie pH gleby od 5,2 do 8,0. Rozwojowi parcha sprzyja też stosowanie nierozłożonego, słomiastego obornika.
Decydują warunki w tuberyzacji
To wszystko powoduje nasilenie
występowania choroby, ale czynnikiem
decydującym o silnej infekcji
są przede wszystkim niedobory
wody w okresie wytwarzania
bulw (tuberyzacji). Źródłem saprofitycznych
bakterii powodujących
parcha zwykłego są resztki po
wcześniej uprawianych ziemniakach,
chore bulwy i gleba. Bakteria
najlepiej rozwija się w czasie wiązania
bulw przez ziemniaki, kiedy
jest sucho i temperatura powietrza
sięga 30 st. C.
Bakterie wnikają do bulwy przez przetchlinki, aparaty szparkowe oraz młodą, niewykształconą skórkę. Bulwy reagują tworzeniem bariery wokół uszkodzeń (warstw korka). Jeżeli bariera zostanie przełamana, to wytwarzane są kolejne wa...