StoryEditorWiadomości rolnicze

Budyń z grysikiem

01.06.2021., 10:06h

Składniki: 1/2 litra mleka, 4 łyżki cukru, 5 łyżek kaszy manny, 1 łyżka masła, cukier wanilinowy, 1 łyżka wiórków kokosowych; dodatkowo: syrop daktylowy lub płynny miód, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Na gorące mleko wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, dodać masło i wiórki kokosowe. Masę wyłożyć do foremek na budyń lub na muffinki. Wstawić na 5 godzin do lodówki. Wyjąć z foremek, polać syropem daktylowym i posypać orzechami.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 07:22