Składniki na pesto: 20 listków czosnku niedźwiedziego, 1/2 szklanki ziaren słonecznika, 1 ząbek czosnku, szczypta soli i pieprz, 2 łyżki soku z cytryny, 100 g startego na małych oczkach twardego żółtego sera, 100 ml oliwy z oliwek.
Składniki na bułeczki: 600 g mąki, 250 ml mleka, 25 g drożdży, 1 jajko, płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego, 3 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie: Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Dodać do pozostałych składników pesto i utrzeć w blenderze. Jeśli jest za gęste, należy dodać więcej oliwy z oliwek. Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i utrzeć je z cukrem. Dodać 3 łyżki mąki i odstawić na 15 minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować w prostokąt, posmarować pesto, zwinąć w rulon jak roladę. Kroić na dwucentymetrowe plastry. Układać w okrągłej formie jeden przy drugim, wypełniając również środek.