StoryEditorWiadomości rolnicze

Canelé de Bordeaux

25.02.2021., 15:02h
Składniki: 500 ml mleka, 50 g masła, 250 g drobnego cukru, 125 g mąki, 2 całe jajka + 1 żółtko, 1 łyżka rumu, 1 laska wanilii.
Wykonanie: W misce wymieszać mąkę i cukier, następnie dodać rozkłócone jajka oraz rum. Wymieszać. W rondlu zagotować mleko z masłem oraz rozciętą laską wanilii. Następnie wyjąć laskę, ziarenka zostawić. Stopniowo przelewać mleko do miski z mąką i pozostałymi składnikami, energicznie mieszać, aby jajka się nie ścięły. Po wymieszaniu składników przykryć miskę folią spożywczą i odstawić, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia foremki canele posmarować masłem, wypełnić 2/3 ciastem. Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do 240°C na mocno złoty kolor.
Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 19:23