StoryEditorWiadomości rolnicze

Caponata – sycylijski przysmak z bakłażana

17.08.2021., 17:08h

Składniki: 2 bakłażany, 1 cebula, 3 łodygi selera naciowego, 2 łyżki octu winnego, 600 g świeżych pomidorów, olej, 1 łyżka kaparów, 10 zielonych oliwek, sól, pieprz, świeża bazylia.

Wykonanie: Bakłażana pokroić w półtoracentymetrowe plastry, posolić. Odłożyć go na 20–30 minut, aż na powierzchni zbierze się woda. Wodę wytrzeć ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażana i cebulę pokroić w kostkę, seler na plasterki. Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, wrzucić bakłażana i dusić około 15 minut. Zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wlać olej i dusić przez 20 minut resztę warzyw. Wlać ocet i gotować jeszcze około 5 minut. Wymieszać z bakłażanem i doprawić. Dodać odcedzone kapary i oliwki, wymieszać. Posypać bazylią.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. wrzesień 2024 23:28