Niewątpliwie cenom cukru nie sprzyjają niskie ceny ropy naftowej oraz spodziewany światowy wzrost produkcji. W sezonie 2020/2021 produkcja cukru ma być wyższa o 13% niż w kończącym się sezonie 2019/2020. Produkcja wyniesie zatem około 188 mln t.
Brazylia zasypie cukrem jak nigdy
Więcej cukru wyprodukują
wszyscy liczący się na świecie jego
producenci. Brazylia, cukrowy potentat,
wytworzy go o 32% więcej,
co da jej produkcję na poziomie
39,5 mln t. Szacowany przez USDA
wzrost produkcji cukru w Brazylii
oparty jest na ocenie wpływu opadów
deszczu, które wystąpiły od
stycznia do marca, na zbiory trzciny
cukrowej. Korzystne warunki
pogodowe napędzają także wyniki
plonów cukru w Indiach, które
są drugim producentem cukru na
świecie. Hindusi wyprodukują go
o 17% więcej, tj. łącznie 33,7 mln t.
Unijna produkcja ma być z kolei o 2,5% wyższa, co oznacza, że sięgnie poziomu 17,7 mln t. Odbędzie się to głównie za sprawą prognozowanego wzrostu wydajności, ponieważ areał uprawy zmalał o 2%. Pomimo wzrostu produkcji podaż cukru na unijnym rynku będzie w nowym sezonie po raz kolejny poniżej przeciętnej. Unia jest trzecim producentem cukru na św...