Komisja Europejska w swojej średniookresowej perspektywie rynków rolnych ocenia, iż produkcja wieprzowiny w UE 27 w bieżącym roku lekko wzrośnie, ale pozostanie poniżej poziomu z 2018 r.
Jednocześnie dane Eurostatu pokazują, iż ubój świń w UE w maju br. był o prawie 8% mniejszy niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku. W pierwszych pięciu miesiącach liczba ubitych zwierząt spadła o 3% do 100,1 mln sztuk. Głównie z powodu problemów związanych z pandemią koronawirusa największy spadek ubojów odnotowano w Holandii. Produkcja wieprzowiny spadła tam o 28%, 17-stoprocentowy spadek produkcji odnotowały Włochy. Francuzi obniżyli produkcję o 14%, natomiast Niemcy o 7%.
Jemy coraz mniej wieprzowiny
Komisja Europejska w ostatnim
raporcie podniosła kwestię gwałtownego
spadku spożycia wieprzowiny.
Trzyprocentowy spadek
spożycia powoduje, że poziom
konsumpcji tego mięsa w UE jest
najniższy w tym tysiącleciu. Oznacza
to, że na jednego mieszkańca
Wspólnoty, przypada mniej niż
30 kg wieprzowiny. Jeśli zestawi
się te dane z wielkością produkcji,
okazuje się, że poziom samowystarczalności
Europejczyków
w zakresie wieprzowiny wzrósł
o prawie 5 punkt...