Jak wskazuje Bruksela, w pierwszej połowie bieżącego roku, w porównaniu z analogicznym okresem 2019 roku, eksport wieprzowiny z UE wzrósł o 15%. Wraz z pojawieniem się pierwszego przypadku ASF w Brandenburgii tak ważni importerzy, jak Chiny, Korea Południowa i Japonia, wstrzymały dostawy z Niemiec. W rezultacie KE zrewidowała swoje szacunki dotyczące wzrostu eksportu na bieżący rok do zaledwie 2%.
Spadek produkcji i zahamowanie
wzrostu eksportu
Co jednak ciekawe, zgodnie
z oceną władz Brukseli, europejski
eksport wieprzowiny nie rósłby
w nadchodzącym roku nawet bez
wybuchu ASF w Niemczech. Jako
główny powód zahamowania jego
wzrostu podaje się wzrost produkcji
żywca wieprzowego w Chinach
oraz to, że mieszkańcy państwa
Środka spożywają coraz chętniej
inne rodzaje mięsa.
Według Komisji dalszy rozwój eksportu wieprzowiny z UE będzie zależał od tego, jak skutecznie uda się powstrzymać rozwój ASF w Niemczech. Istotne jest również, aby partnerzy handlowi z Państwa Środka zaakceptowali zasadę regionalizacji. Brukseli zależy również na tym, aby powstałe po niemieckich dostawcach luki handlowe na rynku chińskim i innych rynkach azjatyckich ...