StoryEditorWiadomości rolnicze

Chutney rabarbarowy

15.06.2021., 11:06h

Składniki: 1 kg rabarbaru, 100 g cukru trzcinowego, 100 g rodzynek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki octu jabłkowego, 1/2 szklanki wody, kawałek świeżego, startego imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, kilka mielonych goździków, kilka ziarenek kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kolendry, szczypta zmielonego pieprzu.

Wykonanie: Rabarbar obrać i pokroić na centymetrowe kawałki. Przełożyć do garnka i podlać wodą. Gotować. Podać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i rodzynki. Gotować 20 minut. Dodać ocet oraz przyprawy. Woda powinna się zredukować. Utrzeć blenderem, przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 05:21