Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki, 25 g drożdży, 100 g cukru, 500 g mąki, szczypta soli, 4 żółtka, 100 g roztopionego masła, 8 łodyg rabarbaru.
Składniki na kruszonkę: 50 g masła, 50 g cukru, 70 g mąki.
Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i je rozetrzeć. Dodać mąkę i cukier. Odstawić zaczyn pod przykryciem na 20 minut. Składniki na kruszonkę wymieszać, zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Rabarbar obrać i pokroić na centymetrowe kawałki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać zaczyn, żółtka, szczyptę soli, roztopione i przestudzone masło. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć pokrojony rabarbar, zetrzeć na niego kruszonkę. Odstawić na 30 minut, przykryć delikatnie ściereczką. Piec 60 minut w temperaturze 180°C. Gdy ostygnie, posypać cukrem pudrem.