Czerwiec to nie tylko czas wzrostu i rozwoju roślin posadzonych we wcześniejszych miesiącach. To także czas siewu i sadzenia kolejnych warzyw.
Jeżeli mamy jeszcze zapas rozsady takich gatunków, jak ogórki, dynia, cukinia, melon, kawon, pomidory, papryka czy oberżyna, postarajmy się posadzić je jak najszybciej, najlepiej w pierwszych dniach miesiąca. Do połowy czerwca możemy sadzić jeszcze rozsadę brukselki, późne odmiany kapusty, natomiast pod koniec miesiąca sadzimy rozsadę sałaty masłowej i kruchej. Jeśli chodzi o rozsadę takich gatunków, jak kalafior, brokuł, seler naciowy, kalarepa czy jarmuż, to mamy na sadzenie cały miesiąc. Gdy dysponujemy miejscem, do końca czerwca możemy sukcesywnie, co 2 tygodnie, wysiewać fasolę szparagową karłową. W ostatnich dniach siejemy fasolę o najkrótszym okresie wegetacji, czyli żółtostrąkowe Aurorę, Laurę, Polkę, natomiast wśród odmian zielonostrąkowych na uwagę zasługują Bona, Libra, Wena, Sega czy Sisal. Do 15 czerwca możemy także wysiać nasiona ogórków, cukinii oraz kukurydzy cukrowej z przeznaczeniem na późniejszy zbiór.
Warto pomyśleć również o zagospodarowaniu r...