Same więc zalety, jednak pozytywne skutki tego zabiegu muszą się naturalnie pokazać w dłuższym aspekcie czasowym oraz ścierać z naturalnymi przyczynami zakwaszania gleb, jest to nieuniknione. Pomimo iż badania naukowe potwierdzają, że utrzymująca się przez dłuższy okres wartości pH <4,5 wskazuje na niebezpieczeństwo degradacji środowiska glebowego, nie zaleca się jednak radykalnego, szybkiego odkwaszania gleb, należy je zaplanować w dłuższym czasie.
Przy niskim pH cierpi gleba i rośliny
W Polsce nadal możliwości produkcyjne gleb ogranicza przewaga gleb lekkich (35%) i bardzo lekkich (30%), charakteryzujących się często odczynem bardzo kwaśnym i kwaśnym. Należy też pamiętać, że duże zakwaszenie gleb nie jest charakterystyczne dla całej Polski, ale występuje regionalnie. Wciąż najgorsza pod tym względem sytuacja jest na Podkarpaciu, w województwie łódzkim i mazowieckim. Pilnego wapnowania gleb potrzebują także gleby w województwach: małopolskim, podlaskim i warmińsko-mazurskim. Dochodzi tam nie tylko do zmniejszenia efektywności wykorzystania stosowanych nawozów mineralnych, ale zwiększonego wymycia azotanów, chlorków i siarczanów oraz do braku możliwości głównie wapnia i magnezu, w ilościach koniecznych do prawidłowego pobierania i gospodarki azotem. U roślin następuje zahamowanie rozwoju systemu korzeniowego, w związku z tym zmn...
4,5>