StoryEditorWiadomości rolnicze

Cynamon cynamonowi nierówny. Wybieraj ten zdrowszy!

18.09.2020., 11:09h

Na pewno znacie kogoś, kto jest amatorem cynamonu. A może sami zasilacie szeregi wielbicieli tej orientalnej przyprawy korzennej? Cynamon w polskiej kulturze i kuchni już dawno zadomowił się na dobre. Wielu z nas pamięta z dzieciństwa smak jednego z popularnych obiadów na słodko. Kiedy mama miała mniej czasu albo miało się ochotę na coś innego niż kaszanka czy schabowy, na stole pojawiał się ryż z cukrem, śmietaną i cynamonem. Starsi pamiętają też pewnie słynne gumy do żucia z cynamonem. Wprowadziła je na rynek w 1976 roku firma Wrigley.

Dlaczego zainteresował nas cynamon? Ponieważ zjadamy go w deserach, ciastach czy napojach całkiem sporo, prawdopodobnie nie wiedząc, że istnieją dwie główne odmiany tej przyprawy. Problem polega na tym, że ta, która pojawia się w naszych sklepowych koszykach, najczęściej jest mniej zdrowa. A niektóre badania mówią, że czasami wręcz szkodliwa.

Cassia może szkodzić
Odmian cynamonu są tak naprawdę dziesiątki, jeśli nie setki, ale tylko cztery pojawiają się w sprzedaży: cejloński, cassia, sajgoński, i tzw. burmański.

Potocznie ostatnie trzy odmiany nazywa się cynamonem cassia – inaczej cynamone...

Pozostało 68% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. wrzesień 2024 06:26