StoryEditorWiadomości rolnicze

Czarna soczewica z bobem

20.07.2021., 09:07h

Składniki: 150 g czarnej soczewicy, 200 g bobu, świeże zioła: mięta, koperek, bazylia, sól, pieprz, 1 łyżka masła klarowanego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, gorczyca i kolendra (po 1/2 łyżki zmielone).

Wykonanie: Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, około 15 minut i odcedzić. Bób ugotować w osolonej wodzie (około 10 minut), odcedzić, zalać lekko zimną wodą i obrać ze skórek. Na patelni zeszklić posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula zmięknie, dodać soczewicę i bób. Chwilę razem dusić, doprawić. Posypać posiekanymi ziołami.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 01:27