Te masowe żniwa kukurydzy na kiszonkę rozpoczną się prawdopodobnie ok. 7 września. Tak uważa Marek Skwira z firmy Limagrain, wskazując na wyniki monitoringu suchej masy przeprowadzonego przez firmę 19 sierpnia br. w 12 lokalizacjach w Polsce. Przypomnę, że od kilku lat prezentujemy w „Tygodniku Poradniku Rolniczym” wyniki tego monitoringu wykonywanego na mieszańcach kukurydzy LG z różnych grup wczesności. Monitoring suchej masy jest spójną częścią projektu „Ekspert kiszonkowy”, a celem produkcja kiszonki z kukurydzy o najwyższej jakości i strawności.
Zawartość suchej masy
w całych roślinach kukurydzy przeznaczonej
na kiszonkę jest najważniejsza. Zależnie od
technologii sporządzania kiszonki (silos, kiszenie
w rękawach lub w belach), procentowego
udziału kolb (idealnie 50%) i parametrów
pracy sieczkarni, optymalny poziom suchej
masy powinien mieścić się w przedziale
od 30 do 35%.
Badania jakości kiszonek i analizy żywieniowe wykazują optymalny zakres suchej masy 30–35% zależnie od pogody utrzymuje się ok. tygodnia do 10 dni i tyle czasu (od 30% s.m.) mamy na przeprowadzenie zbioru kukurydzy na kiszonkę. Przy tych param...