Po zakończonym doju ocena strzyków powinna stać się czynnością rutynową. Dlaczego jest ona tak ważna? Bo długo utrzymujące się zmiany wyglądu strzyków oznaczają pojawienie się hiperkeratozy – schorzenia bezpośrednio związanego z warunkami mechanicznymi stosowanymi na strzyk podczas doju oraz czasem trwania podłączenia kubków do strzyków. Keratyna produkowana jest przez nabłonek wyściełający kanał strzykowy i ma właściwości bakteriobójcze i uszczelniające. Powstający po doju czop keratynowy skutecznie blokuje dostęp bakterii do wnętrza wymienia. Keratyna jest też swego rodzaju lepiszczem, do którego przyczepiają się bakterie. Dój sprawia, że keratyna wraz z bakteriami wypłukiwana jest przez strumień mleka, a proces ten jest istotnym elementem ochrony strzyka przed chorobotwórczymi patogenami. Umiarkowane wypłukiwanie keratyny ogranicza częstotliwość powstawania nowych infekcji, jednak przy nieprawidłowych parametrach doju następuje nadmierne przekrwienie końcówki strzyka i tym samym wzrasta ilość wypłukiwanej keratyny oraz znacznie osłabiona jest naturalna bariera kanału strzykowego.
W łatwej ocenie strzyków pomaga cztero...