StoryEditorWiadomości rolnicze

Czy wspierasz swoją florę bakteryjną?

11.05.2021., 08:05h

Ludzie, którzy jedzą dużo warzyw, ryb i błonnika, mogą mieć w jelitach więcej bakterii zwalczających stany zapalne. Natomiast wielbiciele fast foodów najprawdopodobniej karmią w swoich jelitach mikroby, które przyczyniają się do stanów zapalnych. To niedawne ustalenia naukowców badających związek diety z florą bakteryjną jelit. W ostatnich latach odkrywa się niezwykły związek licznych grup organizmów zamieszkujących nasze jelita z wieloma procesami w naszych ciałach – od przemiany materii i syntezy składników odżywczych po mechanizmy odpornościowe i funkcje mózgu. W niedawnych badaniach odkryto, że ludzie stosujący dietę śródziemnomorską, czyli bogatą w warzywa i ryby, a także błonnik, karmią dobre, działające przeciwzapalnie bakterie. Jak do tego dochodzi? Otóż bakterie, które fermentują w jelitach tzw. nierozpuszczalny błonnik, produkują krótkołańcuchowe kwasy tluszczowe, które znane są ze swoich antyzapalnych właściwości.

Natomiast osoby jedzące dużo mięsa, żywności przetworzonej, frytek, cukru, pijące często słodkie napoje gazowane, mają tych bakterii niewiele. Naukowcy uważają też, że jeśli nie postawimy na dietę ws...

Pozostało 21% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 09:25