Warto dodać, że w ub.r. naukowcy obserwowali w Polsce w kukurydzy nowego szkodnika, który nie ma jeszcze polskiej nazwy. To skoczek Zyginidia scutellaris. Oby ten skoczek pozostał jedynie ciekawostką i nie szkodził kukurydzy w Polsce. W tym miejscu warto przypomnieć inną ciekawostkę związaną z omacnicą prosowianką i toksyną ograniczającą jej rozwój.
Naturalna toksyna DIMBOA
Okazuje się bowiem, że młoda
kukurydza zawiera naturalną
toksynę zabójczą dla omacnicy
prosowianki. Z badań wykonanych
w USA wynika, że posiadają
ją wszystkie odmiany kukurydzy.
Niestety, ta odporność jest
tymczasowa i występuje w roślinach
kukurydzy do wysokość ok.
38 cm, czyli mniej więcej do fazy
6–8 liści.
Wspomnianą toksyną wytwarzaną do tej fazy przez kukurydzę i warunkującą jej tymczasową odporność na omacnicę jest DIMBOA. Nazwa chemiczna tej substancji powodującej wysoką śmiertelność omacnicy prosowianki jest bardzo skomplikowana. DIMBOA to 2,4-dihydroksy- 7-metoksy-1,4-benzoksazyn- 3-onu. Niestety, wraz ze wzrostem kukurydzy koncentracja DIMBOA systematycznie spada i ostatecznie zanika. Z informacji naukowych wynika, że ta naturalna toksyna zani...