Zanim jednak o zmianie bazy genetycznej, kilka słów wyjaśnienia czym właściwie owa baza jest. Mocno upraszczając, można przyjąć, że do jej tworzenia wybiera się określoną grupę zwierząt, w naszym przypadku buhajów lub krów, dla których oblicza się średnie wartości hodowlane dla wszystkich ocenianych cech. Wyliczone wartości stanowią nowy punkt odniesienia dla oceny i prezentacji wyników poszczególnych osobników.
Ta sama baza ma oczywiście zastosowanie w obu metodach oceny wartości hodowlanej: konwencjonalnej (na potomstwie) i genomowej.
Zgodnie z danymi opublikowanymi przez Instytut Zootechniki w Balicach, krowy urodzone w 2015 roku są lepsze od krów urodzonych w 2010 roku. Różnice średnich wartości dla cech produkcyjnych pokazano w tabeli poniżej. W konsekwencji, w porównaniu z oceną 2019.3 wartość hodowlana dla wydajności mleka wszystkich krów i buhajów w ocenianej populacji będzie mniejsza o 310 kg.
W przypadku wydajności tłuszczu i białka, przesunięcie skali wartości hodowlanych będzie mniej zauważalne, ale również będzie miało miejsce. Zmiana grupy bazowej nie wpłynie natomiast znacząco na wartości hodowlane...