Poniżej prezentujemy zalecenia Franka Timmrecka – doświadczonego konsultanta żywieniowego największych niemieckich gospodarstw, który niejednokrotnie dzielił się swoimi doświadczeniami z polskimi hodowcami bydła mlecznego podczas konferencji organizowanych przez firmą Blattin.
Żelazną zasadą jest, że przez pierwsze 3 dni życia cielę musi pobrać siarę matki, zawierającą odpowiednią ilość immunoglobulin. Później każdy hodowca musi podjąć decyzję czy odpajać zwierzęta mlekiem pełnym, czy preparatem mlekozastepczym.
– Najważniejszą zaletą mleka pełnego jest fakt odchowu cieląt na zasadach zbliżonych do natury. Aspekt ten w obecnych czasach (ze względu na wymagania konsumentów) nabiera coraz większego znaczenia. Kolejnym atutem mleka krowiego jest bardzo wysoka zawartość białka i energii, które cielę potrafi strawić na poziomie 95%.
Z kolei wadą skarmiania mleka krowiego jest niedobór witamin i minerałów, a dodatkowo podczas odpajania mlekiem pełnym istnieje ryzyko pojawienia się biegunek, wynikających z faktu, iż bardzo często krowy po wycieleniu mają ketozę (kliniczną i subkliniczną) i z tego, że ich mleko m...