StoryEditorWiadomości rolnicze

Dój ćwiartkowy chroni wymię

14.10.2020., 12:10h

Dój na robocie znacznie poprawia kondycję wymienia i strzyków, co wynika z lepszego przygotowania gruczołu mlekowego do doju oraz delikatniejszego prowadzenia procesu doju. Ponadto, dój ćwiartkowy obniża ryzyko pustodoju, zapaleń strzyków i zwężenia kanału strzykowego oraz zmniejsza poziom komórek somatycznych. Trzeba jednak pamiętać, że potencjalne ryzyko chorób wymienia istnieje, gdyż w robocie brak jest mycia całego wymienia przed dojem, a więc higiena legowisk i całej obory jest kluczowym wymogiem podczas korzystania z robotów.

Pod względem profilaktyki mastitis dój automatyczny eliminuje jedną z głównych dróg przenoszenia chorobotwórczych patogenów, a mianowicie ręce dojarza. Mamy jednak kubki udojowe i jeżeli nie jest zachowany reżim higieniczny robota np. wyłączamy dezynfekcję strzyków lub płukanie kubków, to narażamy się na problemy. Warto wspomnieć, że robot daje hodowcy doskonałe narzędzia do liczenia lub szacowania poziomu komórek somatycznych w mleku, co ułatwia kontrolowanie mastitis. W robocie mamy częstsze i regularne doje, co jest kolejnym elementem dobrostanu, eliminujemy bowiem występowanie ciśnienia w wymieniu, które jest dużym dyskomfor...

Pozostało 33% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. wrzesień 2024 21:29